طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت ، دخانیات سالیانه موجب مرگ ۶ میلیون نفر از مردم جهان میشود که ۶۰۰ هزار مورد آن ناشی از مواجهه با دود دست دوم حاصل از مصرف دیگران است. با ابراز نگرانی از تبعات ناگوار گسترش استعمال دخانیات در جهان و لزوم داشتن یک ابزار بینالمللی برای کنترل صنایع دخانی، این سازمان کنوانسیون کنترل دخانیات را در سال ۲۰۰۳ تصویب نمود.
جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۴ با تصویب کنوانسیون کنترل دخانیات در مجلس شورای اسلامی به این معاهده بینالمللی ملحق شد. طبق ماده ۱۱ این کنوانسیون هر یک از کشورهای عضو باید بستهبندی و برچسبگذاری فرآوردههای دخانی را به گونهای اجرا نمایند که ضمن انتقال پیام و هشدار در مورد مضرات استعمال دخانیات، از درج عباراتی که منجر به گمراهی مصرف کنندگان این مواد بشود، نظیر “ملایم”، ” سبک”، “کم جرم” یا “فوقالعاده ملایم” جلوگیری شود.
قانون جامع کنترل و مبارزه ملی دخانیات با الهام از مفاد کنوانسیون کنترل دخانیات در سال ۱۳۸۵ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. طبق ماده ۲ این قانون، یکی از وظایف ستاد کشوری کنترل دخانیات، تعیین نوع پیامها، هشدارها، تصاویر و طرحهای مرتبط با آثار سوء اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و سلامتی دخانیات و دورههای زمانی آن است. بر اساس ماده ۵ این قانون نیز درج پیامهای سلامتی در مورد زیانهای دخانیات بهصورت مصور و با پوشش حداقل پنجاه درصد (۵۰%) سطح هر طرف پاکت سیگار الزام آور شده است.
مطالعات انجام شده در کشورهای جهان نشان داده است که استفاده از تصاویر موثر روی بسته بندی محصولات دخانی موجب انتقال بهتر پیام بهداشتی و تشویق افراد به ترک مصرف دخانیات و جلوگیری از شروع مصرف آن در جوانان شود.
هشدار به مردم در مورد خطرات مصرف و مواجهه با دود دخانیات یکی از شش راهبرد کلیدی سازمان جهانی بهداشت در کاهش مصرف دخانیات اعلام شده است.
اهداف مسابقه:
– اطلاع رسانی عمومی و دعوت به ارسال آثار هنری در زمینه تصاویر هشدار دهنده بهداشتی
– جلب مشارکت عمومی در اجرای ماده ۲ قانون جامع کنترل دخانیات و ماده ۱۱ کنوانسیون کنترل دخانیات
– راهاندازی بانک اطلاعات از تصاویر بومی برای الصاق روی بسته بندی محصولات دخانی
– انتخاب بهترین تصاویر هشدار دهنده بهداشتی با پتانسیل تاثیر گذاری بر گروه های هدف
شرایط و مقررات:
– شرکت در مسابقه برای همهی گروههای سنی و در هر سطحی آزاد است و علاقمندان میتوانند، اقدام به طراحی و ارسال آثار بنمایند.
– دبیرخانه حق چاپ، نشر و نمایش آثار را با ذکر نام صاحب اثر، برای خود محفوظ میدارد.
– به هنرمندانی که آثارشان به مرحله دوم برای شرکت در مسابقه پذیرفته شود، گواهی شرکت در مسابقه اهدا میگردد.
– دبیرخانه مسابقه از ۱۹ اردیبهشت ماه ۹۴ آغاز به ثبت نام و پذیرش آثار علاقه مندان میکند. مهلت ارسال آثار در مرحله اول مسابقه تا پایان ۱۰ خرداد ماه ۱۳۹۴ خواهد بود. در مرحله اول، آثار باید از طریق ایمیل به دبیرخانه مسابقه ارسال شوند.در این مرحله دبیرخانه مسابقه از پذیرفتن آثاری که به صورت حضوری به دبیرخانه مراجعه کنند معذور است.
– از هنرمندانی که آثارشان برای شرکت در مسابقه انتخاب میشود، برای تکمیل مرحله دوم ثبت نام و ارسال نسخه اصل آثار به دبیرخانه مسابقه، دعوت به عمل خواهد آمد. بدیهی است اطلاعات مربوط به مرحله دوم در زمان مقتضی و از طریق سایت مسابقه به اطلاع شرکت کنندگان خواهد رسید.
ویژگیهای کلی تصاویر/طرح های ارسالی:
- هشدارهای بهداشتی باید حداقل ۵۰% هر یک از سطوح بسته سیگار یا سایر بسته بندیهای مواددخانی (توتون وتنباکو) را پوشش دهند.
- در صورت وجود بخش نوشتاری در هشدار، بایستی رنگ نوشتهها در تضاد با رنگ تصاویر و زمینه باشد تا وضوح و چشمگیری پیامها افزایش یابد. گرافیک هشدار بیشتر و متن تا حد امکان جامعتر باشد.
- تصاویر گرافیکی و رنگی باشد ومتن و پیام کنار آن باشد، هشدارهای تصویری نباید سیاه و سفید باشند بلکه باید از تصاویر چهار رنگ استفاده نمود.
- تصاویر با اثر عاطفی بالاتر هم اثر بخشی بیشتری بر روی افراد داشتهاند.
- حروف مورد استفاده باید حروف بزرگ و توپُر (Bold) باشند. رنگ و نوع خط مورد استفاده باید به شکلی باشد که حداکثر وضوح و چشمگیری را داشته باشد. هشدارهای متنی باید به زبان فارسی باشند.
- هشدارهای بهداشتی باید توسط یک مرز سیاه وسفید با عرض کمتر از ۳ میلیمتر و نه بیش از ۴ میلیمتر احاطه شود.
- هشدار بهداشتی باید بزرگ، خوانا، روشن و قابل مشاهده باشد.
- رنگ زمینه پاکت سیگار و بستهبندیهای مواددخانی باید روشن و به گونهای باشد که موجب کم اثر شدن جلوه و وضوح تصاویر هشدارهای بهداشتی مورداستفاده برروی بستههای مذکور نشود.
برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام به سایت زیر مراجعه فرمایید :
http://iec.behdasht.gov.ir
- کد خبر 1944
- اخبار , اطلاعیه ها
- 1327 بازدید
- بدون نظر
- پرینت